Stacks Image 254

Utgiven: 17 juni 2024
Formgivning: Torbjörn Ring
Band: Inbunden
Format: 155 x 223 mm
Omfång: 183 sidor
ISBN: 978-91-89025-33-2

Den som ser med falkens ögon

Anna Gralberg

Efter ett gudabenådat norrsken dyker en völva upp i den lilla fiskebyn Holma. Hon är den som kan se in i framtiden och det hon ser gör dem alla illa till mods. Vem är hon? Ingen vet, men en isande kyla följer i hennes spår och i den annars så fridfulla fiskebyn sprider sig uppgivenhet och rädsla. Samtidigt har kung Erik i Sigtuna fått upp ögonen för att dyrbara handelsvaror verkar försvinna någonstans längs kusten. Då han misstänker att det är pirater som ligger bakom ser han till att öka kontrollen över handelsfartygen, genom att göra en av sina egna män till hövding i grannbyn Stengarn. Kommer samma sak att hända i Holma? Till råga på allt går det rykten om att en farlig svartalv smyger omkring i Holmaskogarna.

Det är något som inte stämmer och så småningom listar Joar och Tyra ut hur allt hänger ihop. En spännande skattjakt tar sin början och Holmaborna dras med i ett hisnande äventyr.

”Den som ser med falkens ögon” är en äventyrsroman inspirerad av nordisk mytologi som utspelar sig under vikingatiden. Det är en fristående fortsättning på ”Falktämjaren” med nya utmaningar för Holmaborna, inte minst för Joar och Tyra.

Som tidigare ger nornan ibland en hjälpande hand när det behövs. Hon är den som spinner livets väv och som ibland kommer till människornas värld i form av en iller eller en räv. Även om män­niskorna själva inte är medvetna om hennes existens, så bevisar Joar och Tyra gång på gång att ett öppet sinne och en tro på lite snäll magi är exakt vad som behövs, när allt står på spel. De lär sig också att illvilja och elakheter kan försvinna, bara någon sätter stopp för dess framfart.